شکست DNA در اسپرم
حفظ تمامیت DNA (DNA Integrity ) در اسپرم برای رشد جنین امری ضروری است. خرد شدن DNA و از دست رفتن ساختار آن با سطوح بالا در اسپرم می تواند سبب کاهش باروری اسپرم در مردان شود و این درحالیست که این امر با آزمایش های مرسوم مانند بررسی تعداد،مورفولوژی و سنجش حرکت که بر روی اسپرم انجام می شود قابل تشخیص نیست. نتایج تحقیقات محققین نشان داده است که علیرغم انجام روش های کمکی در تولید مثل برای زوج های نابارور، در سطوح بالای شکست DNA اسپرم بیشتر از حد معمول ، موفقیت چندانی در باروری صورت نمی گیرد.


DNA اسپرم و رشد جنین
جنینهای حاصل از اسپرمهای با DNA تجزیه شده دارای پیش آگهی ضعیفی هستند. شواهد متعددی مبنی بر اینکه آسیب DNA در جنین می تواند منجر به دژنراسیون سلولی و جهش های ژنی و همچنین منجر به دستکاری جنین، سقط جنین، ناهنجاری های پس از زایمان و افزایش احتمال به سرطان دوران کودکی شوند، وجود دارد.
DNA اسپرم، بارداری و سقط جنین
در زوج هایی که شریک مرد دارای درصد بالایی از اسپرم با DNA تک رشتهای است، مطالعات بسیاری نشان می دهد که شانس بارداری موفق به طور قابل توجهی کاهش می یابد. علاوه بر این، اسپرم با DNA تکه تکه منجر به افزایش نرخ سقط جنین و افزایش عمل ناموفق IVF میشود.
عوامل موثر بر تجزیه ساختار DNAاسپرم
افزایش تجزیه ساختار DNA اسپرم با عوامل مختلفی که در زیر ذکر شده است همراه است:
• واریکوسل
• افزایش وزن
• اختلالات انزالی
• مصرف دخانیات
• ترومای بیضه یا سرطان بیضه
• قرار گرفتن در معرض سطوح بالای آلاینده ها
• قرار گرفتن بیضه ها در معرض دمای بالا (مانند رانندگان حرفه ای)
• سن (DFI به طور قابل ملاحظه ای بعد از سن 46 سالگی افزایش می یابد)
• قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی یا تشعشعات
عوامل متعددی برای ارتباط بین تجزیه DFI و اختلالات باروری وجود دارد: یکی از عوامل موثر در آسیب به DNA اسپرم، استرس اکسیداتیو ناشی از تولید بیش از حد اکسیژن واکنشی است. عوامل دیگر شامل نقص در بسته بندی کروماتین اسپرم و مکانیسم های ترمیم DNA و همچنین اختلالات در تنظیم مرگ برنامه ریزی شده سلول (آپوپتوز) است که برای تنظیم تولید اسپرم حیاتی است.
تست SCSA برای چه کسانی توصیه میشود؟
• زوج های دارای ناباروری بدون علت بیش از 6ماه الی 1 سال
• زوج هایی با سابقه سقط جنین خودبخودی
• زوج های کاندید عمل IUI، IVF، ICSI
• مردان بالای 40 سال
• مردان با مصرف دخانیات
• مردانی که داروهای خاص مصرف میکنند
• مردان مبتلا به سرطان که درمان شده اند
• مردان در معرض عوامل سمی و تشعشات
• مردان مبتلا به عفونت های دستگاه گوارش
• مردانی که عمل واریکوسل در آنها انجان شده است
آزمایش بررسی شکست DNA در اسپرم به وسیله فلوسایتومتری
فلوسایتومتری یکی از روش های آزمایشگاهی پیشرفته است که در آن هر نوع سلولی(35000-10000سلول در ثانیه) بعد از آماده سازی و اتصال به رنگ های فلورسنس در یک جریان مایع از مقابل منابع نوری که بیشتر لیزر هستند عبور می کنند و در کسری از ثانیه اطلاعات تعداد زیادی از سلول ها مورد ارزیابی قرار می گیرد.
بررسی میزان شکست DNA در اسپرم بوسیله فلوسایتومتری به تست DFI(DNA Fragmentation Index) و یا SCSA (Sperm Chromatin Structure Assay) معروف است. در این تست از یک پروتکل یکسان بین المللی برای آماده سازی نمونه استفاده می شود و در آن بیش از 10000 اسپرم مورد بررسی قرار میگیرند. در این روش اساس کار بر پایه اتصال رنگ آکریدین نارنجی به رشته های دوتایی و یا تکی DNA است که به شکل دقیقی در دستگاه فلوسایتومتر ارزیابی می شوند.

scsa1

نتایج و نحوه گزارش DFI
نتایج به صورت درصدی از نسبت اسپرم های با شکست بالای DNA به کل اسپرم ها گزارش می شوند.

scsa2

DNA Fragmentation Index (%DFI; % sperm cells containing damaged DNA)
≤ 15% DFI = excellent to good sperm DNA integrity
> 15 to < 25% DFI = good to fair sperm DNA integrity
> 25 to < 50% DFI = fair to poor sperm DNA integrity
≥ 50% DFI = very poor sperm DNA integrity



مزایای آزمایش DFI
این آزمایش می تواند به شکلی ساده و سریع، تجزیه و تحلیل قابل اعتمادی از میزان تمامیت DNA اسپرم به پزشک معالج بدهد و به او در تشخیص افرادی که ممکن است در شروع یک باروری موفق ناتوان باشند کمک کند. نتیجه این آزمایش در تشخیص بالینی، مدیریت و درمان مردان نابارورو تخمین نتیجه اقدامات کمکی در باروری کمک کننده است.
بخش ایمونولوژی آزمایشگاه میلاد به بهترین دستگاه فلوسیتومتری از نوع Facscalibur متعلق به شرکت BDBiosciences مجهز میباشد.این دستگاه که به خاطر داشتن منبع نور لیزر آبی و قرمز و توانایی سنجش شش پارامتر بطور همزمان که در نوع خود در استان اصفهان بی نظیر است، آماده انجام تست SCSA و سایر تستها میباشد.


منابع

• Osman A, Alsomait H, Seshadri S, El-Toukhy T, Khalaf Y (2014) The effect of sperm DNA fragmentation on live birth rate after IVF or ICSI: a systematic review and meta-analysis. Reprod Biomed Online. Nov 13. pii: S1472-6483(14)00603-8. doi: 10.1016/j.rbmo.2014.10.018. [Epub ahead of print] Review.

Zhao J, Zhang Q, Wang Y, Li Y (2014) Whether sperm deoxyribonucleic acid fragmentation has an effect on pregnancy and miscarriage after in vitro fertilization/intracytoplasmic sperm injection: a systematic review and meta-analysis. Fertil Steril 102(4):998-1005

Wright C, Milne S, Leeson H (2014) Sperm DNA damage caused by oxidative stress: modifiable clinical, lifestyle and nutritional factors in male infertility. Reprod Biomed Online 28:684-703

Evenson DP (2013) Sperm chromatin structure assay (SCSA®). Methods Mol Biol. 927:147-64.

Smit M, Romijn JC, Wildhagen MF, Veldhoven JL, Weber RF, Dohle GR. (2013) Decreased sperm DNA fragmentation after surgical varicocelectomy is associated with increased pregnancy rate. J Urol. 189 (1 Suppl):S146-50.

به اشتراک بگزارید
نوشته های اخیر

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تلفن همراه *