FLOW CYTOMETRY

بخش فلوســـایتومتری

امروزه استفاده از تکنولوژی‌های مدرن روز، برای افزایش سرعت و دقت انجام خدمات آزمایشگاهی روز به روز در حال گسترش است. یکی از مهمترین دستگاه‌ها و روش‌هایی که تحولی در علوم زیستی ایجاد کرده است، فلوسایتومتری میباشد. فلوسايتومتري تکنیک بسيار سريع و قدرتمندي است كه براي شناسايي سلول‌ها و ارزيابي خصوصيات آنها به كار مي‌رود. در این تکنیک، سلول‌ها و اجزای آن جهت بررسی جمعیت‌های مختلف سلولی توسط مواد فلورسنت نشاندار شده و در حین عبور از مجرای مشخصی در دستگاه، به وسیله نور لیزر برانگیخته میشوند و پس از آن نورهایی با طول موج متفاوت از خود ساطع میکنند که اساس تفکیک سلول‌ها و جمعیت های سلولی میباشد. این تکنیک در دهه اخیر، جایگاه ویژه ای در آزمایشگاه‌های تحقیقاتی و کلینیکال پیدا کرده است.

دستگاه فلوسیتومتری دارای اجزای مهمی به شرح ذیل است:

  1.  سیستم :Fluidics این سیستم مسئول انتقال سلول ها در قالب یک جریان سیال به سمت پرتوی لیزر میباشد.
  2. سیستمOptics : این قسمت از دستگاه شامل لیزرهای متنوع جهت برانگیختگی سلول‌ها در سیال میباشد. همچنین فیلترهای نوری در این قسمت از دستگاه تعبیه شده است تا سیگنال‌های نوری ایجاد شده را به سمت دتکتورهای مناسب هدایت کند.
  3. سیستم  Electronics: قسمتی از دستگاه میباشد که مسئول آنالیز سیگنال‌های نوری ساطع شده و تبدیل آنها به امواج الکترونیکی میباشد. که این امواج به صورت گراف‌ها و نمودارهای مختلف قابل آنالیز هستند.
    یکی از قدرتمندترین جنبه های تکنیک فلوسیتومتری توانایی همزمان اندازه گیری پارامترهای متعدد بر روی سلول و داخل سلول میباشد. امروزه دستگاه‌هایی وارد بازار شده اند که قادرند تعداد زیادی فلوروکروم را به‌طور هم‌زمان ردیابی و تجزیه و تحلیل کنند.


از کاربردهای مهم تکنیک فلوسایتومتری میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:

  1. ایمونوفنوتایپینگ جهت تشخیص لوسمی و لنفوم
  2. بررسی روند پیشرفت بیماری ایدز
  3. میزان مرگ و میر سلولی
  4. بررسی چرخه سلولی
  5. نمایش اندازه، سایز و گرانولیتی سلول‌ها
  6. داروسازی و اثر آزمون داروها

بخش فلوسیتومتری در آزمایشگاه میلاد اصفهان

آزمایشگاه پاتوبیولوژی میلاد اصفهان مفتخر است که با استفاده از یکی از بهترین دستگاههای فلوسیتومتری مولتی کالر کمپانی Becton Dickinson آمریکا با پزشکان محترم همکاری نموده و نتایج این تست را زیر نظر متخصص ایمونولوژیست (استاد دانشگاه) برای آنها ارسال نماید.
همچنین بخش ایمونولوژی آزمایشگاه میلاد، آمادگی راه اندازی آزمایشات و تست‌های تشخیصی بر اساس تکنیک فلوسایتومتری را دارد و از پیشنهادات اساتید بالینی در این زمینه استقبال می نماید.

 پنل های موجود در آزمایشگاه میلاد اصفهان به شرح ذیل میباشد:

  1.   اندازه گیری CD مارکرها: CD4 CD3، CD8، CD16، CD19،CD20 ، CD56
  2.  بررسی ایمونولوژیک اختلالات ناباروری و سقط جنین
  3.  بیماریهای مرتبط با نقص ایمنی
  4.  شناسایی آنتی ژنهای سازگاری HLA در پیوند
  5.  انجام تست DHR جهت بررسی فاگوسیتوز در کودکان و افراد مبتلا به بیماری های گرانولو ماتوز مزمن(CGD; Chronic granulomatous disease)
  6.  Acute Leukemia
  7. Lymphoproliferative Disorders
  8. Multiple myeloma
  9. پنل MRD (Minimal residual disease) جهت پایش بدخیمی ها و بررسی اثر دارو در بدخیمی های هماتولوژیک
  10.  اختلالات پلاکتی
  11.  هموگلوبینوری حمله ای شبانه  (PNH)
  12. شمارش سلولهای CD34 جهت پیوند مغز استخوان

تجهیزات بخش فلوسیتومتری

بخشی از تجهیزات بخش فلوسیتومتری آزمایشگاه میلاد

مقالات مرتبط