NGAL) Neutrophil Gelatinase Associated Lipocalin) پروتیینی است که در نوتروفيلها و سلول های اپیتلیال لوله پیچیده نزدیک کلیه ها تولید می گردد و یک مارکر زودرس جهت تشخیص آسیب حاد کلیه(AKI) است که سطح سرمی و سطح ادراری آن با هم رابطه ی مستقیم دارد.عملکرد دقیق این ماده مشخص نشده ولی مقدار آن در بافت های تحت استرس مانند عفونت، التهاب، ایسکمی یا تغییرات نیوپلاستیک و همچنین در شیردهی و پس از زایمان افزایش می یابد.
کاربرد های این مارکرعبارت اند از:
1-تشخیص زودرس آسیب حاد کلیه (Acute Kidney Injury) :
افزایش سطح سرمی NGAL در کاهش عملکرد کلیه در اثر واسکولیت ها، ضایعات ایسکمیک و تماس با مواد نفروتوکسیک دیده می شود. افزایش NGAL ادراری نیز می تواند میزان و شدت آسیب های مزمن کلیوی را در مواردی مانند نفروپاتی ها و نفریت لوپوسی تعیین نماید.
این مارکر تشخیصی بسیار مفیدتر از کراتینین سرم است، زیرا در عرض 2 ساعت اول پس از آسیب، ظاهر می شود بر خلاف کراتینین سرم که پس از کاهش 50 درصدی عملکرد کلیه قابل ارزیابی می گردد.
2- تشخیص AKI پس از جراحی های قلبی :
NGAL پلاسما و ادرار به عنوان یک بیومارکر زودرس، حساس، اختصاصی و با قدرت برای پیش گویی AKI پس از عمل های جراحی بای پاس قلبی در کودکان و بزرگسالان به حساب می آید.این مارکر 1تا 3 ساعت پس از عمل افزایش می یابد، بر خلاف کراتینین سرم که 1تا 3 روز بعد قدرت تشخیص AKI را دارد.
تغییرات NGAL ادرار و Creatinin سرم، ساعاتی پس از Cardiopulmonary bypass
3-تشخیص زودرس AKI در مراقبت های ویژه (ICU):
افزایش سطح NGAL ادرار و سرم در زمان پذیرش ICU میتواند ایجاد AKIشدید و شروع درمان جایگزینی کلیه (RRT) را در ۷ روز اول بستری پیش بینی کند.
4-تشخیص زودرس AKIدر نفروتوکسیسیتی:
سطح NGAL سرم و ادرار یک پیشگوی سریع AKI به دنبال تجویز ماده حاجب و نفروتوکسین های شایع از جمله سیکلوسپورین و سیس پلاتین است.
5-تشخیص زودرس عملکرد پیوند کلیه:
افزایش سطح سرمی و ادراری NGAL بعد از پیوند کلیه، با عملکرد با تاخیر پیوند در آینده ارتباط دارد. در بیماران پیوندی مقدار ادراری NGAL عملکرد کلیوی را نشان داده که به راحتی با وسترن بلات قابل شناسایی است.
6- نقش NGAL در عفونت، التهاب و سپسیس :
سطح NGAL در پلاسما می تواند مارکر و مشخصه عفونت باکتریال و التهاب باشد. همچنین غلظت NGAL سرم با شدت سپسیس و AKI به طور پیش رونده ای افزایش مییابد.NGAL سرم بیشتر برای تعیین وجود سپسیس در بیماران AKI مورد استفاده قرار می گیرد ولی NGAL ادراری، برای پیش بینی یا تایید AKI در بیماران مبتلا به شوک سپتیک یا سپسیس، ارزشمند است.
7- نقش NGAL در سکته مغزی :
سطح NGAL سرم در مراحل حادِ پس از سکته مغزی بالا میرود و تا مدتی نیز بالا باقی می ماند. تکرار این تست میتواند پیامدها و خطر سکته های بعدی را پیش بینی کند.
8- نقش NGAL در نیوپلازی :
کمپلکس NGAL- 9MMP به عنوان مارکر سرطان سینه مطرح می شود.
نکته قابل توجه:
همانطور که گفته شد، افزایش سطح پلاسمایی یا ادراری NGAL با ضایعات مستقل مختلفی در ارتباط است. بنابراین افزایش NGAL نمی تواند به تنهایی دلیل قاطعی برای تشخیص بعضی از موارد بالا باشد و نیاز به بررسی های بیشتر وجود دارد.
این آزمایش با تجهیزات دقیق و پیشرفته در آزمایشگاه پاتوبیولوژی میلاد انجام می گردد.
بدون دیدگاه