اطلاعات جامعی در مورد هپاتیت ب

كبد شما يكي از مهمترين اعضاي بدن است، كبد نقش حياتي در زندگي شما ايفا مي‏كند. وظيفة اوليه كبد تصفيه هر چيزي است كه شما مي‏خوريد. كبد در مراقبت از عفونتها كمك مي‏كند و ميكروبها و ساير مواد سمي را از خون شما خارج كرده و به حفظ سلامت شما كمك مي‏كند. همچنين كبد مسئوليت ذخيره انرژي براي به حركت در آوردن عضلات و كنترل قند خون و تنظيم كلسترول و نيز مسئوليت كنترل چندين هورمون و آنزيم ديگر است.

هپاتيت يعني التهاب كبد و در ميان عوام مردم به يرقان و زردي مشهور است. مهمترين عوامل ايجادكننده آن ويروسها هستند. تاكنون 6 نوع ويروس هپاتيت شناخته شده است كه شايعترين آنها ويروسهاي هپاتيت آ(A) ، ب(B) و سي(C) هستند. هپاتيت ب پس از بيماريهاي سل و مالاريا شايعترين بيماري عفوني و مسري است.

علائم:

بسیاری از افراد از بیماری خود مطلع نیستند. چون بیماری می تواند بدون علامت باشد یا علائمی خفیف مانند آنفولانزا داشته باشد.

علائم بیماری شامل:

* احساس خستگی مفرط

* تب خفیف

* سردرد

* کاهش اشتها

* شکم درد یا استفراغ

* اسهال یا یبوست

* درد عضلات و مفاصل

* کهیر

* زردی چشم و پوست (یرقان) که معمولاً علامت دیررسی است.

نکته: بیشتر بیماران مبتلا به هپاتیت مزمن هیچ علامتی ندارند.

راههاي انتقال ويروس هپاتيت ب

1.در مناطقي كه ميزان ناقلين زياد است، عفونت احتمالا از طريق انتقال از مادران آلوده به نوزادان ايجاد مي شود. عفونت نه از طريق بند نافي، بلكه از طريق بدن مادر در هنگام زايمان و در جريان تماس نزديك بعد از آن منتقل مي شود.

2. تماس جنسي با فرد ناقل هپاتيت مي تواند به انتقال عفونت منجر شود.

3.كارمندان بيمارستانها كه در تماس نزديك با بيماران هستند، در معرض خطر ابتلاي بيشتري هستند. اين خطر به دليل آلوده شدن با خون بيمار مثلاً از راه فرورفتن سوزن آلوده به دست و يا از طريق خراشهاي پوستي است. اين خطر براي جراحان و دندانپزشكان دوچندان مي شود.

4.استفاده از وسايل غير استريل در دندانپزشكي، سوراخ كردن غيربهداشتي گوش، خالكوبي و حجامت جزو راههاي احتمالي انتقال عفونت تلقي مي شوند.

5. بندپاياني كه خون مي مكند (از قبيل پشه يا ساس هاي رختخواب) بخصوص در مناطق گرمسير، عوامل مهمي در انتقال عفونت هستند.

نکته: انتقال از طریق عطسه، سرفه، و معاشرت معمولی صورت نمی گیرد.

هپاتیت ب چگونه تشخیص داده می شود؟

هپاتیت ب با انجام آزمایش تشخیص داده می شود. همچنین با آزمایش می توان بیماران بی علامت را شناسایی کرد. با آزمایش خون می توان فهمید که آیا واکسن حفاظت کافی ایجاد کرده یا نه. در مراحل بعدی ممکن است برای بیماران آزمایش آنزیمهای کبدی و نیز نمونه گیری از بافت کبد برای تعیین میزان آسیبی که به کبد وارد شده انجام شود.

هپاتیت ب چگونه درمان می شود؟

در بسیاری از موارد هپاتیت ب حاد خود به خود از بین می رود.

علائم بیماری را می توان با:

استراحت، خوردن غذاهای سالم، مایعات فراوان و خودداری از مصرف داروهای غیر ضروری، الکل و مواد مخدر تسکین داد.

درمان هپاتیت ب مزمن به میزان آسیب کبد بستگی دارد. بسیاری از این بیماران می توانند با مراقبت و معاینات منظم زندگی معمول خود را داشته باشند.

درمانهای خاصی وجود دارند که پزشک بسته به شرایط بیمار تجویز می کند. اگر هپاتیت ب مزمن منجر به آسیب شدید و دائمی کبد گردد ممکن است نیاز به پیوند کبد باشد.

درمان دارویی در افراد مبتلا به هپاتیت ب حاد توصیه نمی شود. درمان ضد ویروسی در هپاتیت ب مزمن، در آسیب کبد و یا در مراحل تکثیر شدید ویروس استفاده می شود. با این وجود درمان بستگی به شرایط بیماری و میزان آسیب کبد دارد و در افراد مختلف متفاوت است. احتمال عود بیماری پس از درمان وجود دارد.

چگونه پیشگیری کنیم؟

1-واکسن هپاتیت ب:

که در سه نوبت تزریق می شود، بهترین راه پیشگیری از بیماری است. پس از انجام دوره ی کامل واکسیناسون آزمایشی صورت می گیرد تا میزان حفاظت ایجاد شده بر علیه بیماری بررسی شود زیرا ممکن است ایمنی فرد پاسخ کافی نداده و برای ایمن شدن به واکسن بیشتری نیاز باشد.

2- استفاده از کاندوم

3- خودداری از استفاده از سرنگ مشترک، مسواک، تیغ، و سایر وسایل فردی که احتمال آلوده بودن دارند.

4- استفاده از دستکش در افرادی که با خون و مایعات بدن سر و کار دارند توصیه می شود.

5- دریافت پادتن:

در مواردی که مواجهه با ویروس صورت می گیرد با مراجعه به پزشک ودریافت پادتن می توان از احتمال ابتلا کاست.

6- زنان باردار:

زنان باردار در صورتی که احتمال آلودگی خود را می دهند باید به پزشک مراجعه کنند تا با تدابیری ویژه از احتمال ابتلای نوزادشان کاسته شود.

رژيم غذايي در ناقلين هپاتيت ب

هيچ گونه محدوديت غذايي توصيه نمي شود. تنها افراد چاق بايد از مصرف چربي خودداري كنند و وزن خود را كاهش دهند. بقيه افراد مي توانند همانند ساير افراد سالم غذا بخورند.

فعاليتهاي ورزشي و روزانه در ناقلين هپاتيت ب

محدوديتي براي انجام امور روزانه وجود ندارد. كساني كه دچار خستگي مي شوند از فعاليتهاي ورزشي سنگين خودداري كنند.

مصرف ساير داروها در ناقلين هپاتيت ب

به طور معمول ممنوعيتي در مصرف داروهاي معمول مثل مسكن ها (استامينوفن و…) آنتي بيوتيكها در ناقلین وجود ندارد و به هر حال نبايد در مصرف اين گونه داروها زياده روي كرد.

به اشتراک بگزارید
نوشته های اخیر

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تلفن همراه *