با تست های آلرژی شناسی آشنا شویم

آلرژی یا به شکل عامیانه حساسیت واکنش شدید سیستم ایمنی بدن فرد نسب عوامل مختلف محیطی ، خوراکی ، حیوانی و … می باشد . آلرژی در افرادی مشهود است که دارای سیستم ایمنی فوق هوشیار می باشند که حتی به مواد بی ضرر نیز واکنش نشان می دهد . آلرژی به گونه های مختلف و متفاوت در افراد مشاهده می گردد علائمی مانند : آبریزش بینی ، خارش ، جوش های پوستی ، تنگی نفس و … . دو نوع آزمایش ، از طریق پوست و خون برای تشخیص آلرژی وجود دارد در این مقاله آزمایشات خونی تشخیص آلرژی مورد بررسی قرار می گیرد .

انواع آلرژی

آلرژی یا حساسیت

آلرژی یا حساسیت معمولا به دلیل پاسخ نابجای سیستم ایمنی به ترکیبات محیطی بی خطر اتفاق می افتد. در علم ایمونولوژی آلرژی را ازدیاد حساسیت نوع یک می نامند. در واقع پاسخ خارج از کنترل سیستم ایمنی به ترکیبات محیطی بی خطر مانند گرده های گیاهان ٍ مواد غذایی ٍ برخی داروها مانند آنتی بیوتیکها و برخی ترکیبات موجود در گرد وغبار که به آنها آلرژن می گویند عوارضی را به دنبال خواهد داشت که همان علایم آلرژی است. علایم آلرژی بسیار متفاوت است و معمولا شامل آبریزش ٍ عطسه ٍ سرفه ٍ کهیر ٍ خارش و مثلا در آلرژي غذایی شامل دل درد ٍ اسهال و دل پیچه می باشد. علت ابتلا به آلرژی کاملا مشخص نشده است ولی ژنتیک را در ابتلا به آن موثر می دانند. در آلرژی فعالیت سلولهای ایمنیTh2,Th17 و سلولهای B در پاتوژنز بیماری بسیار اهمیت دارد. همانگونه که در شکل زیر مشاهده می کنید سیتوکینهای ترشحی از سلولهای Th2 باعث تمایز سلولهای B و فعال کردن آنها در جهت تولید آنتی بادی IgE می شوند. آز این رو یکی از روشهای تشخیصی آلرژی بررسی سطح آنتی بادیIgEتام می باشد که معمولا در کسانی که حساسیت دارند میزان این أنتی بادی بیشتر از افراد طبیعی است. با این حال ممکن است فردی آلرژی داشته باشد اما میزان تامIgEاو بالا نباشد. گاهی افراد آلرژيک خودشان متوجه می شوند که به چه چیزی حساسیت دارند. مثلا عنوان میکنند در فصل بهار که از کنار درخت خاصی عبور میکنم علایم آٰلرژي را بروز میدهم و یا زمانی که نوع خاصی از مواد غذایی را مصرف میکنم علایم بروز می یابد. متاسفانه آلرژي درمان قطعی ندارد و بهترین راه پیشگیری از آلرژي پرهیز از آلرژن یا همان ترکیبی است که باعث آلرژي می شود. البته دارهای متعددی برای التیام و کاهش عوارض بیماری و جود دارد. همچنین درمان از طریق سیستم ایمنی یا ایمونوتراپی نیز به مدت دو یا سه سال علایم بیماری را بهبود می بخشد. راه تشخیصی دقیق دیگر این است که نوع آلرژن به طور دقیق مشخص شود که در این حالت پزشک متخصص با انجام تست پوستی به نام تست پوستی پریک آلرژنهایی که بیمار احتمالا به آنها حساسیت دارد را درروی پوست بیمار آزمایش می کند تا میزان پاسخ ایمنی را بر اساس قرمزی و برآمدگی ایجاد شده بررسی کند. همچنین بررسی آنتی بادی اختصاصی IgE علیه آلرژنها از طریق تستهای آزمایشگاهی قابل انجام است.

allergy

– واکنشهای آلرژیک در ریه با ورود آلرژنها از طریق تنفس به ریه ها و عبور آنها از لایه پوششی مجاری هوایی آغاز می شوند. در مجاری هوایی حضور انواع سلولهای ایمنی از جمله ماکروفاژها ٍ سلولهای B ٍسلولهای Th2,Th17 و واکنش آنها به آلرژنها عوارض آلرژی را به دنبال دارد که از آنجمله می توان عطسه ٍ سرفه ٍ آبریزش و در حالت مزمن به آسم آلرژیک اشاره کرد.

آلرژی به مواد غذایی

حساسیت زمانی ایجاد می شود که سیستم ایمنی بدن به یک ماده خاص(آلرژن) واکنش بیش از حد نشان دهد، بهترین راه جلوگیری از این حساسیت ، دوری کردن از آلرژن است .
بیش از پنجاه میلیون نفر در آمریکا به انواع مختلفی از بیماریهای آلرژیک مبتلا هستند بنا به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها درامریکا تخمین زده می شود که 4-9 درصد از آلرژی های کودکان و 4 درصد از آلرژی های بالغین را حساسیت به مواد غذایی تشگیل می دهد.


علائم حساسیت به مواد غذایی در کودکان آشکارتر و ممکن است در هر دوره خود را نشان دهد در حالیکه در بالغین علائم حساسیت به مواد غذایی ممکن است پنهان و معمولا مشکل خاصی را ایجاد ننماید .
علائم بالینی
وظیفه سیستم ایمنی دفاع از بدن در برابر عفونت ها و بدخیمی ها است . حساسیت به یک ماده غذایی یک واکنش تشدید شده بوسیله غذا یا یک ماده از اجزاء ماده غذایی است که به مانند یک آلرژن برای سیستم ایمنی عمل می کند و باعث تحریک سیستم ایمنی می شود.
بطورکلی آلرژیها ریشه ژنتیکی دارند ولی ممکن است حساسیت به یک ماده غذایی در فردی به وجود آید که سابقه مشابه به آن در خانواده او وجود نداشته است . اگر چه مطالعات نشان می دهد که حساسیت به میوه های درختان مغزدار مانند پسته، بادام و… در اعضای جوانتر یک خانواده می تواند ریشه ژنتیکی داشته باشد.
علائم حساسیت به مواد غذایی به اشکال گوناگونی دیده می شود و معمولا به شکل ضعیف است ولی به این معنا نیست که همه حساسیت ها به مواد غذایی به شکل خفیف است. علائم ممکن است از شکل خفیف شروع شود و به مرور زمان به حساسیت های شدید تری تبدیل شود.
شدید ترین واکنش های حساسیت ، شوک اتافیلاکتیک است که یک تهدید خطرناک برای سلامتی انسان است. در این نوع حساسیت سیستم تنفسی ، فشارخون و ضربان قلب با اختلالاتی روبرو می شود. هر نوع آلرژن حتی آلرژی های غذایی می تواند واکنشهایی ازدیاد حساسیت زودرس یا شک انافیلاکتیک ایجاد نمایند. این حساسیت به سرعت ایجاد می شود و حتی در یک دقیقه می تواند حیات انسان را به خطر اندازد وحتی موجب مرگ انسان شود. معمولا درمان واکنشهای ازدیاد حساسیت نیاز به تزریق اپی نفرین به شکل وریدی دارد.
هر ماده غذایی می تواند حساسیت ایجاد کند ولی 8 غذای عمده 90 درصد از واکنشهای حساسیت به مواد غذایی را تشکیل می دهند.
•تخم مرغ
•شیر
•بادام زمینی
•میوه های مغز دارگیاهان مانند ، گردو ، پسته و …
•ماهی
•میگو و صدف ماهی دریایی
•آرد گندم
•سویا
بعضی از دانه ها مثل دانه خردل از آلرژن های شایع غذایی در بعضی از کشور ها می باشند. علائم حساسیت به مواد غذایی مانند حساسیت های دیگر می تواند به شکل پوستی ، حساسیت های دستگاه گوارش ، حساسیت های سیستم قلبی عروقی و تنفسی دیده شود، این علائم معمولا به صورت استفراغ و درد معده، کهیر و بثورات جلدی ، نفس های سریع و کوتاه ، خس خس سینه ، سرفه های تکراری، شک ، فارنژیت و لارنژیت ، مشکلات بلع غذا ، ضعیف شدن نبض ، تیره شدن رنگ پوست و احساس گیجی است.
حساسیت ناشی از مصرف مواد غذایی معمولا بعد از دو ساعت از مصرف غذا بروز می یابند ولی ممکن است واکنشهای حساسیت زودرس، سریعتر و حتی از بعد از چند دقیقه هم ایجاد شدند. در بعضی از موارد نادرحساسیت به مواد غذایی ممکن است علائم و نشانه هایش کمی دیرتر و بین 4 تا 6ساعت بعد از مصرف آلرژن غذایی در کودکان ایجاد شود که علائم آن به صورت جلدی – اگزما – است .
حساسیت های تاخیری از این نوع در بزرگسالاان معمولا با حساسیت به گوشت قرمز و با مصرف کمی از گوشت قرمز ایجاد می شود. نوع دیگری از واکنشهای حساسیت تاخیری وابسته به مواد غذایی توسط بعضی از پروتئینها ایجاد می شود و علائم کلینیکی آن به شکل سندرم انتروکولیتی است – سندرم انتروکولیت بیماری مربوط به روده کوچک و بزرگ است که به شکل اسهال آبکی ، انقباضات شکمی و تب بالا خود را نشان می دهد . چنین علائمی 4 تا 6 ساعت بعد از مصرف شیر ، سویا و غلات ایجاد می شود. انتروکولیت آلرژیک بیشتر در نوزادان تازه از شیر گرفته با مصرف اولیه این مواد غذایی به وجود می آید. استفراغ های مکرر در کودکان مبتلا به انتروکولیت آلرژیک باعث از دست رفتن آب و الکترولیت ها در این کودکان می شود. در بعضی از موارد ، این کودکان مبتلا به اسهال های خونی می شوند. تشخیص افتراقی انتروکولیت آلرژیک از اسهال و استفراغ های عفونی در کودکان با انجام تست های تعیین حساسیت به مواد غذایی می تواند انجام شود.
هر واکنش آلرژیک که با مصرف مواد خوراکی ایجاد می شود ممکن است بدلیل آلرژن بودن ماده غذایی مصرفی نباشد ، به عنوان مثال بعضی از افرادی که با خوردن میوه جات و سبزیجات خام به التهاب و تورم و قرمزی زبان دچار می شوند ممکن است به این میوه جات و سبزیجات آلرژی نداشته باشند ، حساسیت ایجاد شده در آنها ممکن است مربوط به آلرژن های تنفسی مثل گردو غبار باشد ولی سیستم ایمنی این افراد بعضی از پروتئینهای موجود در سبزیجات و میوه جات را که شبیه به ملکولهای موجود در ذرات گردو غبار می باشد را به اشتباه شناسایی می کندو واکنشهای التهابی بافت زبان را ایجاد می کند. با پختن و حرارت دادن این میوه جات و سبزیجات ، ساختمان ملکول های ذکر شده دگرگون می شود و قدرت حساسیت زدایی خود را از دست می دهد.
یک راهکار مناسب برای مهار الرژی به مواد غذایی، پختن و حرارت دادن مواد غذایی و یا خود داری کردن از مصرف آنها است .
عمده حساسیت های غذایی در کودکان بواسطه مصرف شیر، تخم مرغ و بادام زمینی است حساسیت ها به واسطه مصرف مواد غذایی در کودکان بلاخص شیرو تخم مرغ ممکن است از نوع خفیف به واکنشهای حساسیتی فرم شدید تبدیل شوند در صورتیکه حساسیت به بادام زمینی و میوه های مغز دار معمولا به یک شکل ثابت و معمولا خفیف می باشد.
در حالیکه عمده حساسیت های غذایی در بالغین به شکل سندرم های تحریک کننده روده های ناشی از آلرژن های متعلق به میوه جات و سبزیجات ، بادام زمینی و میوه های مغزدار مصرف ماهی و سخت پوستان است .
حساسیت به ماده غذایی در بالغین بستگی به نوع ماده غذایی هم دارد، حساسیت به یک نوع از میوه های مغزدار ممکن است باعث حساسیت به میوه های دیگر از این تیره نیز بشود، به چنین واکنشهایی از نظر ایمنولوژی واکنشهای حساسیت متقاطع گفته می شود.
از جمله حساسیت واکنشهای متقاطع، حساسیت به میگو است که می تواند باعث حساسیت به محصولات دیگر دریایی مانند خرچنگ و یا گوشت لابستر هم شود. در بعضی موارد حساسیت به بادام زمینی ممکن است باعث حساسیت به گیاهان دولپه ایی دیگر مانند نخود و لوبیا هم شود ولی هیچ گونه حساسیتی به گردو و یا بادام نشان ندهد.
اگاهی یافتن از حساسیت های بالقوه ناشی از مصرف مواد غذایی که منجربه واکنشهای متقاطع حساسیتی می شود از اهمیت ویژه ایی در بالغین برخوردار است به دلیل این که با آگاهی از این واکنشهای متقاطع، بیمار می تواند از بروز واکنشهای ازدیاد حساسیت با عدم مصرف این مواد غذایی جلوگیری و پیشگیری نماید.
انجام تست های آلرژی به مواد غذایی در افرادی که سابقه حساسیت دارند، گاها به دلیل واکنشهای متقاطع حساسیتی، کاملا اختصاصی نیست و مثبت شدن یک تست در برابریک آلرژن خاص ممکن است متعلق به آلرژن دیگری باشد که باید مورد توجه قرار گیرد، در بعضی ازموارد دیگر یک شخص می تواند به یک آلرژن تحمل داشته باشد و با وجود زمینه آلرژی واکنش حساسیتی نشان ندهد ولی با مصرف ماده غذایی دیگری که واکنش متقاطع با آلرژی تحمل زا دارد ممکن است واکنش آلرژیک شدیدتری ایجاد کند.
انجام تستهای آلرژی در رد حساسیت کاملا مفید می باشد و نتیجه مثبت یک تست آلرژی هم از آن جهت حائز اهمیت است که شخص با عدم مصرف ماده غذایی ذکر شده از بروز حساسیت و به چالش کشیدن سیستم ایمنی خود جوگیری می نماید.

ما آلرژی شما را می شناسیم

آزمایشات مربوط به آلرژی انواع گوناگونی دارند که تعدادی از آنها مستقیماً بروی بیمار انجام میشوند مانند تست های پوستی پریک و تست پچ .انجام تست های پوستی اگرچه ارزان و دارای حساسیت مناسب می باشند ولی به دلیل محدودیت های خاصی از جمله دشواری انجام در کودکان و افراد دارای مشکلات پوستی و احتمال حمله آنافیلاکسی و اینکه هر بار تعداد محدودی آلرژن را میتوان تست کرد، موجب شده است که پزشکان و بیماران بیش از پیش به انجام تست های خونی تمایل نشان دهند.

در تست های خونی آلرژی حضور آنتی بادی از کلاس IgE در سرم بیمار اندازه گیری می شود. روش های رایج برای این اندازه گیری شامل ELISA, Immunoblotو Immuno CAP و می باشد که در این روش ها آنتی بادی IgE اختصاصی برعلیه هر آلرژن را می توان جستجو نمود. از میان این روش ها دقیق ترین آن ها که میزان IgE اختصاصی را از نظر کمی نیز مشخص می کند روش Immuno CAP می باشد.

روش Immuno CAP نسل چهارم روش RAST میباشد که قابلیت اندازه گیری IgE اختصاصی 650 آلرژن را دارد و از طرف WHO به عنوان روش استاندارد طلائی (Gold Standard) تست های آزمایشگاهی (In vitro) برای آلرژی معرفی شده است.

روش ISAC Microarray Immuno CAP جدیدترین تکنولوژی ارائه شده برای آلرژی کودکان می باشد که بر اساس تکنولوژی بیوچیپ طراحی شده و توانایی اندازه گیری میزان IgE اختصاصی 112 اپی توپ مختلف از 51 آلرژی شایع را تنها با 30 میکرولیتر از خون کودک دارد.

با توجه به اینکه این دستگاه هم اکنون در کشور موجود نمی باشد در قالب طرح مشترکی با آزمایشگاه رفرانس فادیا در دانشگاه لوون کشور بلژیک امکان ارسال نمونه ها و اندازه گیری IgE اختصاصی برعلیه آلرژن های مورد نظر فراهم گردیده است.

پزشکان و متخصصین محترم می توانند بیماران را جهت انجام تست های IgE اختصاصی به روش Immuno CAP به آزمایشگاه میلاد ارجاع نمایند و در مدت زمان کمتر از یک ماه نتایج آزمایشات را دریافت نمایند.

پزشکان و استادان محترم می توانند مستقیماً برای بیمار آلرژن های مورد نظر را درخواست نمایند یا با درخواست کلی آزمایشات آلرژی و تکمیل پرسشنامه مربوط توسط بیمار انتخاب آلرژن را بعهده مشاورین آزمایشگاه میلاد که ایمنولوژیست می باشند واگذار نمایند.

با توجه به اینکه آزمایشات در آزمایشگاه در دانشگاه لوون بلژیک و در محیط آکادمیک انجام می گردد. امکان انجام طرح های پژوهشی مشترک در این زمینه وجود دارد.

سیستم غربالگری آلرژی

افراد مبتلا به آلرژی عموما در برخورد با آلرژن های مختلف علایم و آثار بالینی متفاوتی بروز می دهند که بررسی و شناخت آن ها مستلزم انجام آزمایش های خاص غربالگری آلرژی می باشد.

سیستم غربالگری آلرژی ، که برای این منظور طراحی شده است و هم اکنون بصورت روزانه در آزمایشگاه میلاد انجام می شود، یک سیستم آزمایشگاهی پیشرفته جهت تشخیص آنتی بادی های IgE اختصاصی آلرژن های مختلف در سرم انسان است.در این سیستم با تهیه پانل های آلرژن مناسب ، می توان حساسیت افراد مبتلا به آلرژی را نسبت به آلرژن های متفاوت مشخص نمود.

انجام تست های آلرژی به دو صورت 1- پانل آلرژن 2- دیسک آلرژن انجام می شود.

1- پانل آلرژن

پانل های آلرژن می تواند شامل آلرژن های تنفسی، غذایی، شغلی یا محیطی و بومی هر منطقه باشد. هر پانل شامل بیست آلرژن است که روی یک نوار نیتروسلولوزی تثبیت شده اند.

روش انجام آزمایش

غربالگری آلرژن بر اساس روش ایمنوبلات و به هدف سنجش آنتی بادی های IgE سرم انسان که اختصاصی آلرژن ها هستند، طراحی شده است.

در این روش ، آنتی بادی های موجود در سرم انسان بطور اختصاصی با آلرژن هایی که در سطح غشاهای نیتروسلولزی تثبیت شده اند واکنش می دهند.در مرحله بعد آنتی بادی های ضد IgE کونژوگه با آنزیم به محیط آزمایش وارد و سرانجام سوبسترای ویژه آنزیم به محیط آزمایش افزوده می شود . در نتیجه انجام واکنش های آنزیمی تعدادی باند رنگی در طول غشا ظاهر می شود که شدت رنگ هر باند متناسب با مقدار آنتی بادی IgE ویژه هر آلرژن در نمونه سرمی است.

ارزیابی هر باند با استفاده از دستگاه RIDA-Screen و به کمک یک الگوی آنالیز انجام و میزان IgE ویژه هر آلرژن بر حسب IU/ml گزارش می شود.

برای انجام آزمایش 250 میکرولیتر سرم مورد نیاز است و زمان انجام آزمایش 2/5 ساعت می باشد.

مزایای تست غربالگری آلرژی:

انجام تست روی سرم بدون نیاز به تست های پوستی متعدد

سهولت انجام تست برای کودکان

عدم ایجاد واکنش های آنافیلاکسی در افراد آلرژیک

حساسیت و ویژگی بالای تست

قیمت بسیار مناسب نسبت به سایر روش های موجود

امکان استفاده از پانل های استاندارد و پانل های سفارشی

2- دیسک آلرژن

در این روش با استفاده از دیسک های مخصوص هر نوع آلرژن و انجام روش الایزا (درمجاورت دیسک های کنترلی) شدت واکنش بیمار نسبت به آن آلرژن خاص بررسی می گردد. مزیت اصلی این روش این است که میتوان آزمایش را برای یک نوع خاص آلرژن و یا هر ترکیبی از آلرژن ها که درخواست گردد انجام داد.

تفسیر نتایج

لازم به ذکر است که نتایج تست IgE بایستی با توجه به علایم و آثار بالینی بیمار و توسط پزشک معالج تفسیر می شود .از نتایج تست IgE اختصاصی میتوان برای پیش بینی دوره بیماری آتوپیک استفاده کرد.این امر به ویژه در مورد اطفالی که حساسیت غذایی در آن ها در حال شکل گیری می باشد اهمیت دارد. همچنین تشخیص زود هنگام آلرژی می تواند به درمان بهتر و جلوگیری از عوارض احتمالی کمک نماید. بطور مثال انتظار می رود با درمان اطفال مبتلا به آسم تا قبل از پنج سالگی بتوان از افت فعالیت تنفسی آن ها جلوگیری کرد.

همچنین ارزش موارد منفی تست IgE نیز نباید نادیده گرفته شود زیرا در بسیاری از موارد غیر آلرژیک بیمارانی که علائم بالینی مشابه آلرژی نشان می دهند تست IgE اختصاصی منفی است که برای اینگونه بیماران بایستی موارد اتیولوژی دیگر جستجو کرد. همچنین نتایج منفی تستIgE اختصاصی از درمان های آلرژیک غیر ضروری جلوگیری می کند.

کیت سنجش IgE توتال به روش الایزا طراحی شده و برای تعیین تیتر IgE سرمی استفاده می شود .تیتر بالای IgE در مواردی نظیر آلرژی ، بیماری های انگلی ، برخی نقایص سیستم ایمنی ، سندروم مادرزادی نقص سلول T، سندروم افزایش IgE ، سندروم ویسکوت_ آلدریچ مشاهده می شود.

همچنین در برخی بدخیمی ها نظیر لنفوما و سندروم (Churge- struss) تیتر IgE افزایش می یابد.

دامنه نرمال IgE در سنین مختلف متغیر است که در طول دوره بلوغ حداکثر و در پیری به حداقل می رسد.

نکاتی در مورد انتخاب تست آلرژی:

بهتر است قبل از اقدام برای تست آلرژی نسبت به انتخاب آلرژن های مورد نظر اقدام شود. این عمل از انجام تست های بی مورد و اتلاف وقت و منابع جلوگیری می نماید. پیشنهاد می نماید از بیماران خواسته شود تا پرسشنامه تهیه شده توسط این آزمایشگاه را که در فایل پیوست شده آمده است تکمیل نمایند. نکات زیر در مورد انتخاب تست پیشنهاد می شوند:

M2,D1,D2 : (مایت ها و گل و گیاه) برای بیماران استفاده می شود.

M9,M5: برای خانم ها در سن روابط جنسی و همچنین خانم هایی که به استخر می روند استفاده می شود.

اگر ساختمان سکونت بیمار قدیمی باشد از دیسک مربوط به سوسک 6I استفاده می نماییم.

اگر بیمار زیر 5 سال باشد از دیسک گرد و خاک استفاده می کنیم.

اگر بیماری شدت حساسیتش در شب (یا نزدیک صبح) بیشتر بود مایت ها (D1,D2) بررسی شود.

قارچ ها:M1 تا M6

برای بیمارانی که بعد از استخر لکه های قهوه ای و عارضه پوستی دارند (مشکل دائمی پوست دارند اما کهیر نیست) : M9

درصورتی که کهیر پوستی نباشد اما قرمزی و حساسیت پوستی باشد از Latex k82 استفاده شود.

علف ها و چمن ها: G6-G16-G5-G2

آلوئه ورا: W65

پنبه: W33 (برای خانم ها اهمیت دارد.)

چمن معمولی: W38

درخت ها: T12 … T8 . T7

M1: آسم، ریه، کهیرپوستی، حساسیت به نان (پنی سیلین)

M2: جنگل و شمال

M3: تنفسی گوارشی، بویژه افراد سیگاری و معتاد

سن در انتخاب آلرژن های غذا اهمیت دارد:

پانل غذایی کودکان (حساسیت پوست و گوارش) :

سیب زمینی، سفیده تخم مرغ، گوشت، شیرگاو، شکلات، ماهی، کاکائو، آرد،موز، برنج، پیاز، سویا، سیر، مخلوط آجیل، حبوبات، گوجه فرنگی، ادویه، پنیر، وانیل (بستنی)، ماست

پانل غذایی بزرگسالان:

سیر، ادویه، دارچین، فلفل، گوجه فرنگی، وانیل، کاکائو، شکلات، سویا، سفیده تخم مرغ

رست تست را بشناسیم ( Rast  )

چنانچه فردی مبتلا به آلرژی باشد به عنوان بهترین راه  تشخیص آلرژی تست خونی رست به وی پیشنهاد می گردد. شایان ذکر است این تست متفاوت از تست های پوستی تشخیص آلرژی می باشد . در این تست آنتی بادی های IgE  سرم خون مورد بررسی قرار می گیرد. IgE آنتی بادی همراه با پاسخ های آلرژیک می باشد. اگر نتایج آزمایشات یک فرد نشان دهد که سطح IgE وی در برابر گرده های گل در خون افزایش می یابد در نتیجه این فرد به گرده های گل حساسیت دارد . قابل ذکر است که یک فرد ممکن است طی دوره طولانی  دارای IgE مثبت در برخورد با آلرژن باشد در نتیجه تست های تکمیلی می تواند جهت تشخیص بهتر به پزشک کمک کنند.  از Rast  تست یا radioallergosorbenttest در تشخیص مایت ها ، آلرژن های سگ و گربه ، گرده علف ها ، گرده درختان ، علف های هرز و کپک ها استفاده می شود. این تست  در تشخیص آلرژن هایی مانند مایت ها و آلرژن های گربه و سگ همانند تست تشخیص آلرژی پوستی می باشد. جهت تشخیص از راه پوست لازم است فرد آنتی هیستامین و سایر داروهای ضد آلرژی خود را مدتی قبل از انجام تست قطع نماید تا نتیجه ی کاذب از تست دریافت نشود در مواردی شدت آلرژی بالاست  و فرد قادر به حذف داروهای خود نمی باشد می توان از این تست جهت تشخیص استفاده کرد.
تست Rast در سال 1970 شناسائی شد و در سال 1989 به عنوان بهترین تست تشخیص واکنش های آلرژیک برگزیده شد

allergy

مزایای استفاده از روش Rast

این تست قابلیت تشخیص 40 آلرژن مختلف به طور تفتیک شده از جمله آلرژن های حیوانات مثل سگ، گربه و اسب ، آلرژن های  خوراکی مانند  زرده یا سفیده  تخم مرغ و همچنین آلرژن های فصلی و محیطی و … را در قالب یک کیت تشخیصی می باشد. لازم به ذکر است نحوه جوابدهی به صورت نمودار و کاملا تفتیک شده  ارائه می گردد. در زیر به برخی از مزایای تست فوق اشاره می گردد:
افزایش حساسیت تست بدون کم شدن اختصاصیت تست
عدم نیاز به قطع داروهای ضد حساسیت
ارائه منحنی های درجه بندی شده بعد از حصول نتایج عالی

نحوه ی کار

ماده ای شبه آلرژن به خون فرد اضافه می گردد این ماده در خون به یک پلیمر جامد متصل می شود بعد از چند دقیقه می توان مقدار زیادی آنتی بادی IgE که آنتی بادی شاهد واکنش های آلرژیک می باشد را مشاهده کرد . عنوان allergen-specific IgE به دلیل متفاوت بودن تایپ های ایمونوگلوبین ها که به هر آلرژن ، جداگانه متصل می شود تعلق می گیرد. یعنی هر آلرژن به IgE  منحصر به فرد خویش متصل می گردد. در نتیجه اگر فرد به یک ماده آلرژن ،آلرژی داشته باشد و مورد آزمایش قرار گیرد IgE منحصر به نوع آن آلرژن به آن متصل می گردد و سایر IgE ها واکنشی نشان نمی دهند. بعد از فرآیند فوق یک  سرم آنتی IgE رادیواکتیو مشتق شده از بیمار جهت آلرژن خاص شده را به آن اضافه می کنند. این عمل به آزمایشگاه اجازه می دهد تا مقدار allergen-specific IgE را اندازه گیری نماید.

 تعیین غلظت IgE  در سرم فرد

در اشخاص آلرژیک، تعیین میزان ایمونوگلوبین ها مانند IgE دارای ضرورت می باشد.
موارد مختلفی بر روی میزان IgE  مانند: سن، جنس، نژاد و وضعیت آتوپیک تاثیر گذار است.
IgE نسبت به آنتی بادی های دیگر دارای فراوانی کمتری است و غلظت سرمی آن   ug/ml  0.3-0.1 یا ng/ml  100-300 می باشد و نیمه عمر آن کوتاه (2 روز) است.
واکنش های آلرژیک به دو شکل می باشند: با واسطه IgE و مستقل از IgE است. تمایز آن ها به سبب نوع روش های درمانی متفاوت بسیار حائز اهمیت می باشد.
در مورد زیاد شدن حساسیت آلرژیک، خودداری کردن از آلرژن و ایمونوتراپی با آنتی ژن اختصاصی و همین طور در مورد های غیر آلرژیک درمان های حمایتی دارویی مورد استفاده قرار می گیرند.

تست های انجام شونده برای تشخیص آن ها

1.  آزمایش خون
2.  آزمایش های همورال، برای تعیین غلظت IgE تام واختصاصی
3.  آزمایش های سلولی، برای شمارش ائوزونوفیل ها و بازوفیل ها
4.  آزمایش های جلدی مانند تست prick
5.  بررسی اندام های مورد نظر: برونش، بینی، مخاط چشم
به دلیل اینکه میزان IgE در سرم کم می باشد، آزمایش هایی که برای کنترل و بررسی آن استفاده می شود باید دارای حساسیت بالایی باشند.

به اشتراک بگزارید
نوشته های اخیر

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تلفن همراه *