HPLC

کروماتوگرافی یکی از روش‌های تشخیص، جداسازی و اندازه‌گیری مواد شیمیایی است که در بسیاری از موارد آزمایشگاهی کاربرد دارد. HPLC یا «کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا» یکی از پرکاربردترین روش‌های کروماتوگرافی است. از این تکنیک پیشرفته برای جداسازی و شناسایی مواد مختلف، به ویژه ترکیباتی که به دلایل مختلف با روش‌های دیگر آزمایشگاهی قابل اندازه‌گیری نیستند، استفاده می‌شود.

معرفی HPLC  

HPLC  از دو فاز ثابت و متحرک تشکیل شده است که فاز ثابت جامد و یا مایع (مواد متراکم شده درون ستون) و فاز متحرک مایع است. این روش با استفاده از فاز متحرک، ترکیبات یک مخلوط را روی فاز ثابت جدا می‌کند. در ابتدا ترکیبات در یک حلال حل می‌شوند، سپس تحت فشار بالا داخل یک ستون کروماتوگرافی جریان می‌یابند و به‌این‌ترتیب ترکیبات مخلوط در ستون از هم جدا می‌شوند.
میزان تفکیک‌پذیری به مقدار میان‌کنش بین ترکیبات حل‌شده و فاز ثابت بستگی دارد. انتخاب حلال‌ها و فازهای ثابت مختلف می‌تواند موجب تغییر میان‌کنش جسم حل‌شده با فازهای متحرک و ثابت شود. حساسیت بالا، سازگاری سریع آن برای انجام اندازه‌گیری‌های کمی، و کاربرد گسترده آن در زمینه‌های مختلف علوم و صنعت موجب شده که HPLC به عنوان یکی از روش‌های بسیار کارآمد رشد سریعی را در بین روش‌های جداسازی تجزیه‌ای داشته باشد.
این تکنیک، یک فرآیند جذب سطحی پویا است. هنگامی که مولکول‌های ماده مورد آزمایش از میان دانه‌های متراکم و متخلخل ستون حرکت می‌کنند، جذب سطحی می‌شوند. در روش‌های HPLC انواع مختلفی از نیروهای جذب سطحی، ممکن است در فرآیند بازداری مؤثر باشند. مهمترین میان‌کنش‌ها در جداسازی فاز معکوس، میان‌کنش‌های آبگریز، در روش فاز نرمال، میان‌کنش‌های قطبی، و میان‌کنش‌های یونی نیز در کروماتوگرافی تبادل یونی، موجب بازداری ترکیبات می‌شوند. همه این میان‌کنش‌ها به صورت رقابتی با یکدیگر عمل می‌کنند. مولکول‌های مورد تجزیه با مولکول‌های حلال شوینده، برای جذب سطحی روی مکان‌های فعال فاز ثابت رقابت می‌کنند. بنابراین هر چه مولکول‌های مورد تجزیه، میان‌کنش قوی‌تری با سطح داشته باشند، میان‌کنش، شوینده ضعیف‌تر بوده و ماده مورد تجزیه زمان طولانی‌تری روی سطح فاز ثابت باقی می‌ماند.

کاربرد HPLC

کروماتوگرافی یکی از روش‌های اندازه‌گیری تشخیص و جداسازی مواد شیمیایی است که در بسیاری از موارد آزمایشگاهی کاربرد دارد. HPLC یا کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا یکی از پرکاربردترین روش‌های کروماتوگرافی است. از این تکنیک پیشرفته برای جداسازی و شناسایی مواد مختلف، به ویژه ترکیباتی که به دلایل مختلف با روش‌های دیگر آزمایشگاهی قابل اندازه‌گیری نیستند، استفاده می‌شود. یکی از مهم‌ترین کاربردهای HPLC سنجش سطح خونی داروها به منظور تعیین سطح مناسب دارویی در بدن بیمار (TDM) است. از دیگر موارد کاربرد HPLC، اندازه‌گیری آمینواسیدهای خون است که برای بررسی و تشخیص بیماری‌های مادرزادی متابولیک به‌کار می‌رود و اندازه گیری هموگلوبین A1C به عنوان روش مرجع اشاره نمود. تشخیص زودهنگام بیماری‌های متابولیک می‌تواند از اثرات و عوارض سوء این بیماری‌ها که گاه می‌تواند اثرات مادام‌العمر داشته باشد پیشگیری کند.

بخش HPLC در آزمایشگاه میلاد اصفهان

بخش HPLC آزمایشگاه میلاد با تکیه بر دانش پرسنل فنی و همچنین با بهره گیری از به روزترین دستگاه های HPLC در حال حاضر یکی از بخش های مهم و با کیفیت آزمایشگاه میلاد و همچنین شهر اصفهان می باشد. این بخش با انجام تست هایی همانند پروفایل آمینو اسیدها، اندازه گیری انواع ویتامین های محلول در چربی و اندازه گیری داروهای ضد صرعی و هموگلوبین A1C، آماده خدمت رسانی به جامعه پزشکی و مردم شریف اصفهان می باشد.

همچنین این بخش دارای توانایی مشاوره و همچنین انجام پروژه های تحقیقاتی-دانشگاهی صرفا با توجه به پنل تست های موجود در آزمایشگاه میلاد، می باشد.

گالری تصاویر بخش HPLC

کارگاه کروماتوگرافی با کارایی بالا (HPLC) در آزمایشگاه میلاد اصفهان

مقالات مرتبط