ویتامین D، نوعی ویتامین محلول در چربی است که به طور طبیعی در تعداد معدودی از زنجیره غذایی یافت می شود ولی به وفور می توان از مکمل های غذایی دریافت نمود. خود بدن زمانی می تواند مقدار کمی ویتامین D تولید کند که اشعه ماورای بنفش خورشید با پوست تماس پیدا کند. بنابراین، ویتامین D از سه منبع به دست می آید؛ نور خورشید، مواد غذایی و مکمل ها. مهم ترین مواد غذایی حاوی ویتامین Dتعداد بسیار کمی از مواد غذایی حاوی ویتامین D هستند. ماهی های چرب (مثل ماهی سالمون، تن و خال مخالی) و روغن کبد ماهی در گروه بهترین منابع غذایی از این ویتامین قرار میگیرند. مقدار کمی از ویتامین D در جگر گاو و تخم مرغ یافت می شود. در زیر، مقدار دقیق ویتامین D موجود در مواد غذایی آمده است:روغن کبد ماهی کاد (یک قاشق غذاخوری): 1360 واحد بین المللی (IU) در هر وعده مصرفیاره ماهی پخته شده (85 گرم): 566 واحد در هر وعده مصرفیماهی سالمون پخته شده (85 گرم): 447 واحد در هر وعده مصرفیماهی تن (85 گرم): 154 واحد در هر وعده مصرفیجگر گاو (86 گرم): 42واحد در هر وعده مصرفیتخم مرغ بزرگ: 41 واحد در هر وعده مصرفیرایج ترین مکملهای ویتامین Dبرای درمان کمبود ویتامین D، دو راه اصلی وجود دارد؛ استفاده از مکمل خوراکی یا تزریق عضلانی ویتامین،D3 . هر دو روش از نظر 3 ویژگی ایمنی، اثربخشی و عملی بودن، با هم یکسان هستند. فقط باید این مکمل ها را حتما زیر نظر پزشک مصرف شود تا دچار عوارض جانبی ناشی از زیاده روی در دریافت آنها نشود. |
نقش ویتامین D در بدن
ویتامین Dدریافت شده از نظر بیولوژیکی بی اثر میباشد و از طریق دو مرحله هیدروکسیلاسیون در بدن فعال می شود. اولین مرحله در کبد انجام می گیرد که ویتامین D را به 25 - هیدروکسی ویتامینD یا کلسی دیول تبدیل می کند. مرحله دوم در کلیه انجام میشود و در قالب 1.25- دی هیدروکسی ویتامینD یا کلسی تریول فعال می شود.
ویتامین D باعث جذب کلسیم در روده می گردد، غلظت سرم کلسیم و فسفر را در راستای کانی سازی طبیعی در بافت استخوان حفظ می کند و از کمبود کلسیم جلوگیری خواهدکرد.
این ویتامین برای رشد استخوانی و نوسازی استخوان ها نیز لازم است. استخوان ها بدون ویتامین D کافی می توانند ضعیف، شکننده یا بدشکل شوند. غلظت سرمی OH- 25، یکی از بهترین شاخص ها برای تعیین وضعیت ویتامین D است. این شاخص، وضعیت ویتامین D تولیدشده زیر پوست و دریافت شده از مواد غذایی و مکمل را نشان میدهد.
ویتامین D، نوعی ویتامین محلول در چربی است که به طور طبیعی در تعداد معدودی از زنجیره غذایی یافت می شود ولی به وفور می توان از مکمل های غذایی دریافت نمود. خود بدن زمانی می تواند مقدار کمی ویتامین D تولید کند که اشعه ماورای بنفش خورشید با پوست تماس پیدا کند. بنابراین، ویتامین D از سه منبع به دست می آید؛ نور خورشید، مواد غذایی و مکمل ها. مهم ترین مواد غذایی حاوی ویتامین Dتعداد بسیار کمی از مواد غذایی حاوی ویتامین D هستند. ماهی های چرب (مثل ماهی سالمون، تن و خال مخالی) و روغن کبد ماهی در گروه بهترین منابع غذایی از این ویتامین قرار میگیرند. مقدار کمی از ویتامین D در جگر گاو و تخم مرغ یافت می شود. در زیر، مقدار دقیق ویتامین D موجود در مواد غذایی آمده است:روغن کبد ماهی کاد (یک قاشق غذاخوری): 1360 واحد بین المللی (IU) در هر وعده مصرفیاره ماهی پخته شده (85 گرم): 566 واحد در هر وعده مصرفیماهی سالمون پخته شده (85 گرم): 447 واحد در هر وعده مصرفیماهی تن (85 گرم): 154 واحد در هر وعده مصرفیجگر گاو (86 گرم): 42واحد در هر وعده مصرفیتخم مرغ بزرگ: 41 واحد در هر وعده مصرفیرایج ترین مکملهای ویتامین Dبرای درمان کمبود ویتامین D، دو راه اصلی وجود دارد؛ استفاده از مکمل خوراکی یا تزریق عضلانی ویتامین،D3 . هر دو روش از نظر 3 ویژگی ایمنی، اثربخشی و عملی بودن، با هم یکسان هستند. فقط باید این مکمل ها را حتما زیر نظر پزشک مصرف شود تا دچار عوارض جانبی ناشی از زیاده روی در دریافت آنها نشود. |
درصورت داشتن سوال یا نظر می توانید از قسمت زیر استفاده کنید