سلامت مردان (Assisted reproductive technology (ART
تشخیص علل ناباروری و نیز ارائه طرح درمانی مناسب در (Assisted reproductive technology (ART گاهی پیچیده و پرهزینه می باشد. آزمایشهای آندرولوژی انواع گوناگونی دارند که اطلاعاتی از ساختار و عملکرد نمونه آقایان در زوج های بیمار فراهم می کنند. تست های مرفولوژی همانند Acrosome Index و بررسی مرفولوژی
اسپرم توسط CASA ، روش های به نسبت ارزان قیمت در ART محسوب می شوند. با این وجود اطلاعات عملکردی و مولکولی در این تست ها به درستی قابل بررسی نیست، در نتیجه تست های عملکردی همانند SCDT و TUNEL می توانند اطلاعات مفیدی در ارتباط با نرمال بودن نمونه بیمار فراهم کنند.
خبرنامه انعقادی
انعقاد خون از مکانیسمهای مهم محافظتی بدن محسوب میگردد که بر اثر عملکرد آن هموستاز اتفاق میافتد و و زخمها ترمیم میگردند و نیز روند خونریزی متوقف شده و بهبود آغاز میشود. سیستم انعقادی که این هموستاز را ایجاد میکند شامل واکنشهای پیچیده ای است که حدود 30 پروتئین را شامل میشود. طی فرایند انعقاد، فیبرینوژن (یک پروتئین محلول) به فیبرین (یک پروتئین رشته ای نامحلول) تبدیل میگردد که فیبرین در کنار پلاکتها لخته را تشکیل میدهد.
راهنمای پنل کاربری پزشکان گرامی
آزمایشگاه میلاد به منظور ارتباط هرچه بهتر و سریعتر با پزشکان گرامی و امکان دریافت پاسخ آزمایش بیماران توسط ایشان سامانه پاسخدهی پزشکی را آماده کرده است که در ادامه توضیحاتی به اختصار در این مورد آمده است
لازم به ذکر است کلیه پزشکان گرامی حتی با داشتن یک بیمار در سیستم آزمایشگاه میتوانند در پنل کاربری آزمایشگاه حساب کاربری داشته باشند که اطلاعات حساب ایشان با تماس با آزمایشگاه میلاد قابل دریافت است.
مرحله 1 :
با ورود به سامانه پاسخدهی آنلاین از طریق لینک زیر وارد صفحه ورود می شوید.
تصویر 1: صفحه ورود به حساب کاربری
نام کاربری پزشکان گرامی به صورت پیشفرض شماره نظام پزشکی ایشان و کلمه ی عبور با تماس به بخش IT آزمایشگاه میلاد قابل دریافت است
مرحله 2 :
پزشکان گرامی پس از ورود می توانند لیست بیماران خود را که به آزمایشگاه میلاد مراجعه کردند همراه با مرحله کاری ایشان ملاحظه فرمایند و درصورت تکمیل بودن پروسه آزمایشگاهی بیمار، پاسخ آزمایش را دانلود و یا چاپ نمایند
همچنین امکان دریافت نمودار سابقه بیمار برای پزشکان در سیستم آمده است.
تصویر 2 : نمای داخلی حساب کاربری پزشکان
دستگاهی که آلزایمز، پارکینسون و سرطان سینه را تشخیص میدهد
پژوهشگران آزمایشگاه ملی نانوتکنولوژی (LNNano) در کشور برزیل یک بیوسنسور در مقیاس نانو تولید کردهاند که قادر است برخی از سرطانها و بیماریهای مربوط به اعصاب را شناسایی کند. کارلوس سزار بوف بوفون (Carlos Cesar Bof Bufon) یکی از اعضای این تیم پژوهشی، بیان میکند
اهمیت کاپیلاری الکتروفورز در تشخیص آزمایشگاهی تالاسمی ها
ایران یکی از کشورهای کمربند تالاسمی در دنیاست . به دلیل وفور تالاسمی ها و هموگلوبینوپاتی ها و تمایل به ازدواج های فامیلی که با افزایش احتمال تولد نوزادان با تالاسمی ماژور همراه است ، مشاوره و آزمایشات قبل از ازدواج از برنامه های غربالگری اصلی سیستم بهداشت کشور می باشد.
بررسی اختلال عملکرد بطن چپ با استفاده ازتست سنجش proBNP
اختلال عملکرد بطن چپ به عنوان بخشی از بیماری کرونر قلب،هایپرتانسیون شریان، بیماری دریچهای و بیماری اولیه میوکارد میتواند مشاهده شود. اگر اختلال عملکرد بطن چپ درمان نشود و پیشرفت کند پتانسیل مورتالیتی بالایی به دلیل مرگ ناگهانی قلب دارد.
غربالگری ژنتیکی سرطان سینه و تخمدان
سرطان ارثی سینه – تخمدان (HBOC) بیشترین موارد سرطانهای ارثی را شامل میشود. این اختلال در اثر جهشهای زایا در ژنهای BRCA1 و BRCA2 ایجاد می شود.
آزمایش غیرتهاجمی تشخیص ناهنجاری های کروموزومی (cell free DNA)
در طی دو دهه اخیر روش های مختلفی شامل اندازه گیری مارکرهای شیمیایی و پارامترهای سونوگرافی و همچنین ترکیب این دو با هم، برای غربالگری سندرم داون ابداع شده است، اما به علت اشکالات موجود در این روش ها، دانشمندان همیشه به دنبال یافتن روش هایی بهتر بودند. بزرگترين ايراد در روش های سنتی غربالگری، درصد بالای نتايج مثبت کاذب و منفی کاذب و در موردآزمایشهای تأئيدی، احتمال سقط جنين به علت تهاجمی بودن روش نمونهگيری است. نتیجه مثبت کاذب یعنی در عین حالیکه بیماری وجود ندارد جواب تست مثبت میشود. جواب منفی کاذب یعنی در حالیکه بیماری وجود دارد نتیجه تست منفی است.
آلرژی
ما آلرژی شما را می شناسیم
آزمایشات مربوط به آلرژی انواع گوناگونی دارند که تعدادی از آنها مستقیماً بروی بیمار انجام میشوند مانند تست های پوستی پریک و تست پچ .انجام تست های پوستی اگرچه ارزان و دارای حساسیت مناسب می باشند ولی به دلیل محدودیت های خاصی از جمله دشواری انجام در کودکان و افراد دارای مشکلات پوستی و احتمال حمله آنافیلاکسی و اینکه هر بار تعداد محدودی آلرژن را میتوان تست کرد، موجب شده است که پزشکان و بیماران بیش از پیش به انجام تست های خونی تمایل نشان دهند.
ظرفیت آنتیاکسیدانی کل
آنتیاکسیدانها نقش مهمی در پیشگیری از تشکیل رادیکالهای آزاد و خنثیسازی این رادیکالها و نیز سایر گونه های اکسیدکننده سمی دارند. سه دسته کلی برای آنتیاکسیدانها وجود دارد. این سه دسته شامل سیستمهای آنزیمی (از قبیل GSH ردوکتاز، کاتالاز، پراکسیداز و ... ) مولکولهای کوچک (از قبیل ویتامین C، اوریک اسید، GSH، ویتامین E و... ) و نیز پروتئینها (آلبومین، ترانسفرین و ... ).
آنزیم الاستاز Pancreatic Elastase
آنزیم الاستاز از زیر خانواده های سرین پروتئاز ها می باشد که هیدرولیز بسیاری از پروتئینها از جمله الاستین را به عهده دارد. این آنزیم پایدار است و تحت تأثیر تجویز درمانی آنزیم های پانکراس قرار نمی گیرد. تست الاستاز تستی غیر تهاجمی می باشد و
فیبرونکتین جنینی، زایمان پیش از موعد
فیبرونکتین جنینی، زایمان پیش از موعد، زایمان نارس
فیبرونکتین جنینی (fFN) یک پروتئین چسب مانند است که کودک در حال رشد کیسه آمنیوتیک را به رحم متصل میکند. فیبرونکتین جنینی در اوایل بارداری و در حین ایجاد این اتصال و نیز در انتهای بارداری وقتی که بدن برای زایمان آماده میشود، درترشحات واژن قابل سنجش است .
پس از هفته 35 بارداری به طور طبیعی fFN شروع به شکستن مینماید و قابل سنجش است اگر بدن فرد باردار برای زایمان نارس آماده گردد fFN قبل از هفته 35 نیز ممکن است قابل سنجش باشد.
هورمون آنتی مولرین (AMH)
گلیکوپروتئین همودایمری با وزن حدود 140 کیلودالتون است که دو دایمر آن از طریق پیوند دی سولفیدی به هم متصل میشوند.
کاربرد AMH
•شاخص تعداد و کیفیت تخمک های در حال تولید در چرخه قاعدگی
ایمونوفلورسانس، تکنیک IFA
ایمونوفلورسانس روشی برای جستجوی یک آنتی ژن یا یک آنتی بادی و تعیین موقعیت آن ها در یک برش بافتی یا سلول است . این روش برای جستجوی آنتی بادی ها واتو آنتی بادی ها در برابر عوامل عفونی، آنتی ژن های سلولی و بافتی استفاده می گردد.
انجمن بین المللی تشخیص پیش از تولد ISPD
(International Society for Prenatal Diagnosis (ISPD انجمن بین المللی تشخیص دوران بارداری در سال 1996 با هدف گرد هم آوردن گروه های مختلف متخصصین علوم تشخیصی و درمان پیش از تولد از سراسر جهان تاسیس شد
با اینکه این انجمن در تمام زمینه های مربوط به تشخیص و درمان پیش از تولد فعالیت می کند ،ولی تمکز آن بیشتر بر روی غربالگری ژنتیکی پیش از تولد و باروری است.
آزمایشگاه میللاد هم با عضویت در این انجمن بین المللی سعی دارد سهمی بزرگ در ارتقا سطح تشخیص پیش از تولد ایران داشته باشد
وبسایت این انجمن : www.ispdhome.org
بیماری های اتوایمیون عصبی
بیماری های اتوایمیون یا خود ایمنی بیماریهایی هستند که درآنها سیستم ایمنی بدن به برخی از مولکولهای خودی که در حالت طبیعی نباید پاسخ دهد به اشتباه واکنش نشان میدهد. به طور طبیعی در طول فرایند تکوین جنین و در دوران کودکی با تکامل سیستم ایمنی این انتظار وجود دارد که سیستم ایمنی بدن تنها در مقابل عوامل بیگانه ای که از خارج وارد بدن می شوند و مولکولهایی که سیستم ایمنی تا کنون با آنها برخورد نداشته است پاسخ دهد. اما به دلایل نامعلومی در برخی شرایط سیستم ایمنی به طور نابجا به سلولها و اجزای خودی پاسخ می دهد که این همان پاسخهای خود ایمنی است که در نهایت منجر به بیماریهای خودایمنی یا اتوایمیون می شود. در دنیای امروز بیماریهای خود ایمنی زیادی شناخته شده اند که علت اصلی بروز آنها مشخص نیست اما عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی را در بروز آنها دخیل دانسته اند. تحقیقات در زمینه شناخت عوامل ایجاد کننده این بیماریها همچنان ادامه دارد و تا کنون علت قطعی بروز این بیماریها مشخص نشده است. از جمله بیماریهای خود ایمنی می توان به مالتیپل اسکلروزیز (MS(،نورومیلیت اپتیک ٍ میاستنی گراویس ٍ آرتریت روماتویید و لوپوس اریتماتوز اشاره نمود.
پنل ترومبوفیلی (Thrombophilia) و سقط جنین
یکی از شایع ترین عوارض بارداری سقط جنین است و به مواردی اطلاق می گردد که تا قبل از هفته ی 20 حاملگی به دلایل مختلف مادری و جنینی منجر به خاتمه حاملگی می شود. منظور از سقط مکرر وقوع 2 یا بیش از2 سقط متوالی خود به خودی قبل از هفته ی 20 بارداری است. سقط مکرر دلایل زیادی دارد و اکثرا در 3 ماهه ی اول بارداری اتفاق می افتند. تعداد قابل توجهی از سقط ها با ناهنجاری سایتوژنتیک , ناهنجاری کروموزمی و مواردی مانند علل آناتومیک , ایمونولوژیک , ژنتیک , ترومبوفیلیک و فاکتورهای محیطی مرتبط می باشند .فاکتورهای ترومبوفیلی به عنوان یکی از دلایل سقط مکرر مطرح هستند زیرا سلامت جنین ارتباط مستقیم با گردش خون مادر دارد و هر عاملی که باعث اختلال در این ارتباط شود می تواند برای جنین زیان آور باشد. ترومبوز با ایجاد اختلال در روند گردش خون مویرگی بین مادر و جنین منجر به سقط جنین می شود و دارای زمینه های ارثی و اکتسابی می باشد. موارد ترومبوفیلی ارثی شامل کمبود پروتئین C, S , آنتی ترومبین , وجود پلیمرفیسم فاکتور V لیدن و پروترومبین و ترومبوز اکتسابی به دلیل سندروم آنتی فسفولیپید می باشد.
آزمایشگاه پاتوبیولوژی میلاد با داشتن بخش های تخصصی انعقاد و تشخیص مولکولی دارای تجربه چندین ساله در زمینه انجام آزمایشات پانل ترومبوفیلی و سقط جنین است.
لیست آزمایشات پانل ترومبوفیلی آزمایشگاه میلاد بصورت زیر است:
• Protein C
• Protein S
• Anti thrombin III
• APCR
• Fv leiden mutation
• FII G20210A mutation
• MTHFR polymorphisms
• Anti cardiolipin antibodies
• Anti β2GPI antibodies
• Lupus anti coagulant
• PA I.1 4G/5G mutation
اندازه گیری و تفسیر آزمایش آگلوتینین سرد
آزمایش آگلوتیناسیون سرد
آگلوتیناسیون سرد ، آنتی بادی هایی معمولا از نوع IgM هستند که باعث می شوند تا گلبولهای قرمز خون در دمای های پائین به هم بچسبند.افزایش گذرای این آنتی بادی ها در طول بیماری های عفونی ویژه و مشخصا در پنومونی های آتیپیک ، مشهود است.مقادیر اندک ممکن است در انسان های سالم هم وجود داشته باشد.این آزمایش به طرز مطمئنی این پنومونی ها را در عرض 1 الی 2 هفته بعد از شروع شناسایی می کند.
آزمایش کلسیم خون در آزمایشگاه
کلسيم ازعناصر بسيارمهم در بدن است .وجودش براي انجام عملکرد آنزيمها ، استقامت بدن، انقباض عضلاني ،ضربان قلب ،انتقال جريانهاي عصبي ،انعقادخون و...بسيار مهم است.
پزشکان از اندازه گيري Ca و فسفر لذت ميبرند چون چراغ راهنماي خوبي براي ارزيابي کاملي ازتعادل کل بدن ميباشند.منبع اصلي آن استخوان و دندان ميباشد.
جمعا" 3/1 کيلوگرم کلسيم در بدن وجود دارد.دريافت متوسط روزانه افراد 800 ميليگرم است. موسسه استئوپورز امريکا توصيه کرده است که همه بالغين بايد روزانه 1200ميلي گرم Ca به مراه مکمل هاي غذايي دريافت کنند.
وسترن بلات(Western blot)
تست وسترن بلات یک روش بسیار اختصاصی برای شناسایی و سنجش بیان پروتئین های مورد نظر در مخلوطی از پروتئین ها می باشد.در این تست پروتئین مورد جستجو علاوه براین که با کمک آنتی بادی اختصاصی شناسایی می شود از نظر وزن مولکولی نیز مورد بررسی و تاًیید قرار می گیرد. به همین دلیل اختصاصیت این تست در مقایسه با سایر روش های ایمونو اسای مانند الیزا و ایمونوفلوروسنت خیلی بیشتر می باشد.از این جهت است که در بیمارانی که با روش الیزا تست HIV آنها مثبت می شود، حتما بایستی با روش وسترن بلات نتایج تایید گردد.
پروتئین های خانواده S100
پروتئین های خانواده S100 خانواده ای از پروتئین ها با وزن مولکولی پائین هستند که در مهره داران یافت می شوند و دارای دو جایگاه اتصالی به کلسیم با فرم EF هند هستند. حداقل 21 پروتئین S100 مختلف وجود دارد. نام S100 به این دلیل به آن ها اطلاق می شود که در آمونیوم سولفات 100% اشباع و PH نرمال حل می شوند.
هیپرپلازی مادرزادی آدرنال (AH)
هیپرپلازی مادرزادی آدرنال (AH) به گروهی از بیماری های اتوزوم مغلوب اطلاق می گردد که هر کدام از آن ها با نقصی در یکی از آنزیم های مسیر سنتز کورتیزول یا آلدوسترون و یا هر دو همراه است. در بیش از 90% مواقع کمبود آنزیم 21- هیدروکسیلاز در نتیجه ی موتاسیون cyp21A ایجاد می شود.
پاپ اسمیر
کیت سیتولوژی فاز مایع جهت غربالگری نمونه های سرویکال
مقدمه
در سال 1945جرج پاپانیکولائو با چاب رساله خود تحت عنوان (تشخیص سرطان گردن رحم با اسمیر واژینال)، روش پاپ اسمیر معمولی را بنیان نهاد . به رغم ارتقاء وضعیت تشخیص سرطان گردن رحم با این روش ، حدود 40 سال استفاده و مطالعه این روش نشان داد که مشکلات عمده ای برای تشخیص زودرس سرطان گردن رحم با این روش وجود دارد .
سرطان دهانه رحم
تقریبا 100 درصد موارد سرطان دهانه رحم با ویروس پاپیلومای انسانی در ارتباط است. این ویروس که به آن HPV گفته میشود، شایعترین عفونت مقاربتی است. متأسفانه اکثر بیماران آلوده به عفونت HPV، اطلاعی از بیماری خود ندارند. اگرچه مکانیسم های دقیق انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر هنوز شناخته نشده است اما معمولاً از راه تماس جنسی به خصوص تماس تناسلی یا مقعدی منتقل میگردد. البته احتمال انتقال ویروس از راه ارتباط دهانی- تناسلی نیز امکان پذیر است.
Calprotectin چیست؟
کلپروتکتین پروتیینی است که از لکوسیتهای فعال شده ترشح می شود و می تواند در پلاسما، مایع مغزی_نخاعی، مایع سینوبیوم و ادرار یا مدفوع غلظت بالایی ایجاد کند.این ماده دارای خواص ضّد میکروبی و مهار کننده رشد سلول های طبیعی و بدخیم است و با کلسیم (Ca) و روی (Zn) باند می شود.
کیتهای تجاری موجود قادر است از حدود ۲۰۰ میلیگرم نمونهٔ مدفوعی که تا ۷ روز نیز در فضای اتاق نگاه داری شده باشد، کلپروتکتین را استخراج نماید، که پس از آن میتوان با روش ELISA، مقدار آن را مشخص کرد.
مقایسه ی دقت شناسایی CMVانسانی به روش های RT-PCR و ایمونوفلورسانس غیر مستقیم در دریافت کنندگان پیوند کلیه در آزمایشگاه پاتوبیولوژی میلاد
ویروس سیتومگال انسانی (Human cytomegalovirus یا HCMV) یکی از ویروس های خانواده ی هرپس می باشد. تشخیص به موقع این ویروس اهمیت بسیار زیادی در افراد دریافت کننده ی پیوند کلیه برخوردار است. علت این امر، وسعت تظاهرات بالینی آلودگی به این ویروس در این افراد، از پس زدن پیوند تا حتی مرگ، میباشد. هدف این پژوهش،بررسی بررسی دقت دو روش رایج Polymerase chain reaction (Real-time PCR)Real-timeوایمونوفلورسانس غیر مستقیم (pp65antigen assay) در دریافت کنندگان پیوند کلیه برای شناسایی HCMV بود.
تست آنتی گانگلیوزید
حضور آنتیبادی بر ضد مونوسیالوگانگلیوزید GM1 در نوروپاتی چندکانونی حرکتی و سندرم گیلنباره، همچنین آنتیبادی بر ضد دی سیالوگانگلیوزید GD1b در نوروپاتی حسی و وجود آنتیبادی بر ضد تتراسیالوگانگلیوزید GQ1b در سندرمفیشربحث میشود كه آنتىبادى با اپىتوپ مشابه مانند گانگليوزيدهاى يافت شده بر روى نورونها يا ميلين واكنش متقاطع مىدهد.
CMV pp65
سیتومگالوویروس (CMV) ویروسی است که می تواند در بیماران دچار نقص ایمنی اکتسابی، افرادی که تحت عمل پیوند عضو بوده اند، نوزادانی که هنوز سیستم ایمنی شان به طور کامل شکل نگرفته است و یا مبتلایان به هر نوع بیماری طولانی مدت و مبتلایان به لوکمیا و لنفوما بیماری جدی ایجاد نماید.چنین عفونتی می تواند مری، معده، روده، ریه، چشم، و غیره را تحت تاثیر قرار بدهد. عفونت با سیتومگالوویروس مسری است که از طریق تماس فیزیکی از جمله موارد زیر انتقال می یابد:
هموگلوبین
خون ما از بالغ بر میلیاردها سلول ساخته شده است، از این بین گلبول های قرمز خون دارای هموگلوبین هستند. هموگلوبین پروتئینی حاوی آهن است که مسئول حمل اکسیژن به سراسر بدن می باشد. فرم های مختلفی از هموگلوبین وجود دارند که می توانند در خون یافت شوند.
فرمهای طبیعی هموگلوبین شامل موارد زیر است:
تست اندازه گیری گرلین
Ghrelin لیگاند درونزاد برای گیرنده های secretagogue هورمون رشد (GHS-Rla)، گرلین آسیله از طریق میان کنشی با GHS-Rla اثرات محیطی و مرکزی از قبیل تحریک ترشح GH و تحریک گرسنگی (میل به غذا) دارد. گرلین غیر آسیله قادر به اتصال به GHS-Rla نیست ولی اثرات اندوکرین از طریق گیرنده های ناشناخته دارد. مشاهده شده که گرلین غیر آسیله به عنوان آنتاگونیست فرم آسیله در کنترل گلیسمی عمل می کند.
میاستنی گراویس
میاستنی گراویس (MG) در اثر نارسایی انتقال عصبی عضلانی بواسطه آنتی بادی های خودی ایجاد می شود.درحدود 80 تا 90% از بیماران مبتلا به MGعمومی (General) آنتی بادی های خودی برعلیه گیرنده های نیکوتینی استیل کولین عضله وجود دارد که این آنتی بادی های خودی منجر به کاهش تعداد و عملکرد گیرنده های استیل کولین و در نتیجه نارسایی انتقال عصبی عضلانی و نیز ضعف عضلانی می شوند. در 10 – 20% بیماران مبتلا به میاستنی گراویس جنرال و در بالای 50% از بیماران مبتلا به میاستنی گراویس چشمی (ocular) آنتی بادی بر علیه گیرنده اتیل کولین مشاهده نمی شود. در این مواد به بیماری میاستنی گراویس سرونگاتیو اطلاق می شود.
تست ایمونوکمیکال FOB
سالانه در حدود 150000 مورد جدید ابتلا به کارسینوم های کولون و رکتوم در ایالات متحده شناسایی می شود و این کارسینوم ها عامل حدود 50000 مورد مرگ و میر محسوب می شوند.
پرکاربردترین روش برای تشخیص اولیه کارسینوم های کولون و رکتوم guaiac test است که اساس آن فعالیت سودو پراکسیدازی هموگلوبین در مدفوع است. هرچند این تست حساسیت پایینی (26-40%) دارد و اغلب حضور هموگلوبین حیوانی که از منابع غذایی حاصل می شود و یا آنتی اکسیدان ها(از قبیل ویتامین C) می تواند نتایج کاذب ایجاد نماید.
کوآنتی فرون
امروزه بیماری سل شایع ترین عامل عفونی کشنده بالغین در بین کلیهی بیماریهای عفونی در دنیا گزارش شده است. عامل بیماری سل، مایکوباکتریوم توبرکلوزیس میباشد که در حدود 30 درصد از جمعیت جهان آلوده به این باکتری می باشند که 10 درصد موارد منجر به بیماری فعال می گردد. با وجود رشد چشمگیر در حوزهی تشخیص و درمان بیماری های عفونی، مرگ ومیر حاصل از سل شیوع بالایی دارد.
TPS in Breast, Ovarian & Prostate Cancer
in Breast Cancer
بیومارکر معمول در بررسی سرطان سینه، CA 15-3 مرتبط با حجم و توده سلول توموری میباشد اما بدلیل محدودیت هایی چون عدم قابلیت تشخیص در سرم بیماران در مراحل اولیه( Early stage ) ، عدم تظاهر در سرم بیماران با عود مجدد و حساسیت نسبتاً پایین تست تشخیصی قابل اطمینانی، به تنهایی نیست.
باکتری کلستردیوم دیفیسیل
Clostridium Toxin A/B Assay
باکتری کلستردیوم دیفیسیل یک بخش از فلور نرمال مجاری گوارشی که با تجویز آنتی بیوتیک های وسیع الطیف بر جمعیت سایر فلور نرمال غالب می شود و عامل اسهال ناشی از آنتی بیوتیک فرم خفیف تا شدید و کولیت غشای کاذب، یک التهاب شدید کولون بویژه در افراد مسن است.
نکات تکمیلی کالپروتکتین
بیماری التهابی روده مانند کولیت اولسردار و بیماری کرون، ناهنجاریهای ارگانیک لوله گوارشی بوده که باعث آسیب به لایه پوشاننده موکوسی روده میشود. آسیب با التهاب و زخم مشخص میگردد. مواد دفعی در روده در تماس با موکوس رودهای بوده و بنابراین حاوی مارکرهای ویژهای از بیماریهای مخاطی هستند. اشکال بافت شناسی بیماری کولیت اولسردار و بیماری کرون شامل ارتشاح لوکوسیتی به داخل دیواره روده میشود که منجر به حضور اجزای سیتوپلاسمی و لوکوسیتها در خود روده میگردد.
تست آسپرژیلوس گالاکتومانان (Aspergillus Ag Kit)
توسعه درمان های جدید موجب افزایش شانس معالجه بسیاری از بیماری ها شده است ولیکن تشخیص زودهنگام بیماری ها در درمان موثر آلودگی های قارچی کشنده و تهاجمی بسیار حیاتی است. بیماریهای قارچی مرتبط با قارچهای آسپرژیلوس اصطلاحاً آسپرژیلوزیس نامیده می شود. در افراد سرکوب شده ایمنی، بدنبال استنشاق اسپورهای قارچی بیماریهای مهاجم مخاطره آمیزی در ریه، سینوسها و عفونت منتشر به سایر اندامها بوجود می آید، این نوع عفونت آسپرژیلوزیس مهاجم خوانده می شود. گالاكتومانان بخشی از دیواره خارجی آسپرژیلوس است كه در خلال رشد قارچ آزاد می شود. این آنتی ژن آزاد شده توسط تست ELISA شناسایی می شود كه حساسیت و دقت بالایی در بیماران مبتلا به بدخیمی های خونی، نوتروپنی و دریافت كننده پیوند دارد. شیوع آسپرژیلوزیس مهاجم بین 15- 1 درصد است و میزان کشندگی آن اگر تشخیص بیماری به تأخیر بیافتد به بیش از 90 درصد میرسد.
تشخیص سرولوژیک بروسلوز؛ روندی که نیاز به بازنگری دارد
بروسلوز (Brucellosis) یا تب مالت یک بیماری زئونوز است که عامل آن باکتری بروسلا (Brucella) می باشد که یک کوکوباسیل گرم منفی کوچک، فاقد کپسول، غیرمتحرک و داخل سلولی از خانواده بروسلاسه (Brucellaceae) است. تا کنون 12 گونه از باکتری بروسلا شناسایی شده است که 3 گونه بروسلا ملی تنسیس (B.melitensis) ، آبورتوس (B.abortus) و سوییس (B.suis) به طور معمول در انسان بیماریزا هستند و آلودگی انسان معمولا از طریق مصرف لبنیات و محصولات دامی آلوده و یا تماس با دام آلوده اتفاق می افتد. شکل حاد بیماری همراه با علائمی چون تب، لرز، تعریق، درد عضلانی و ضعف است. شکل مزمن بروسلوز با علائمی همچون تورم عقده های لنفی، بزرگی طحال و کبد و گاه آبسه های استخوان، مغز، کلیه ها و دیگر اندام داخلی همراه می باشد. در ایران بروسلوز همچنان یک معضل بهداشتی هم در انسان و هم دام به شمار می رود و علی رغم اجرای طرح ریشه کنی این بیماری در دام از دهه 50 خورشیدی، موارد ابتلا به این بیماری در انسان و دام به کرات گزارش می شود.
آنسفالیت های خود ایمن
آنسفالیت های خود ایمن اختلال های التهابی شدیدی هستند که با حضور اتوآنتی بادی های ضد آنتی ژن های سطح سلول های عصبی، در گردش خون و یا CSF ارتباط دارند. این آنتی ژن ها نقش مستقیم یا غیرمستقیم در انتقال پیام های سیناپسی دارند و اختلال در عملکرد آنها موجب بروز تظاهرات بالینی شدید عصبی و گاهی سیستمیک می شود.
تشخیص آزمایشگاهی نفروپاتی غشایی
نفروپاتی غشایی اولیه (Primary Membranous Nephropathy-PMN) یک بیماری خود ایمن مخصوص به بافت و یکی از مهمترین دلایل سندرم نفروتیک در بالغین است. بیماری با تشکیل کمپلکسهای ایمنی در غشای پایه گلومرولی مشخص میشود که نتیجه آن پروتئین اوری وابسته به کمپلمان و از دست دادن عملکرد کلیه میباشد.
دپارتمان تحقیقات آزمایشگاه میلاد
عملکرد و اهداف
اهداف مرکز عبارتند از:
• گسترش مطالعات پژوهشی بنیادین، استراتژی های تحقیق نوآورانه و برنامه های کاربردی آنها به عنوان پایه ای برای حفاظت و بهبود سلامت در سطح جامعه
• توسعه و تجدید ساختار منابع انسانی و فیزیکی علمی که توانایی کشور را برای جلوگیری از بیماری افزایش دهد.
• گسترش پایگاه دانش در علوم پزشکی و رشته های مرتبط، به منظور ارتقاء رفاه اقتصادی کشور
• اثبات وجود ظرفیت سرمایه گذاری درزمینه های تحقیقاتی
تشخیص ناقلین بتا تالاسمی با سطوح طبیعی A2
جهت شناسایی اولیه ناقلین بتا تالاسمی از اندکس های متفاوت هماتولوژی (RBC,MCV,MCH) استفاده می شود. ولی در نهایت بررسی سطح HbA2 جهت تشخیص قطعی الزامی است. درحالی که در اکثر ناقلین بتا تالاسمی سطوح A2 افزایش یافته است گروهی از این افراد دارای سطوح A2 طبیعی بوده یا با افزایش خفیفA2 همراه هستند. شناسایی این افراد درمشاوره های قبل از ازدواج می تواند مانع از تولد فرزندان تالاسمیک شود.
پروژه های تحقیقاتی انجام شده در آزمایشگاه میلاد
سنجش میزان CD مارکرهای CD4 و CD8 در بیماران مبتلا به لوسمی ماژور | 1 |
بررسی پروفایل اسیدهای آمینه عصاره های گیاهی | 2 |
بررسی سطح IgM MumpsوMumps IgG در زنان باردار | 3 |
بررسی فاکتورهای التهابی IL-6و α – TNFدر بیماران مبتلا به عفونت مزمن | 4 |
بررسی آنتی بادی بر علیه سلول های Myelin – Oligodendrocyte (MOG) در بیماران مبتلا به MS | 5 |
بررسی آنزیم های کبدی فسفات دهیدروژناز و آلانین فسفاتاز در افراد مبتلا به بیماری مزمن کبدی | 6 |
بررسی اپیدمیولوژیک آنزیم های لیپاز، پروتئاز و آمیلاز در افراد مبتلا به پانکراتیک | 7 |
بررسی میزان سطح Anti-TPO در زنان دارای سقط جنین مکرر | 8 |
مقایسه میزان کوتینین بزاق در افراد سیگاری در مقایسه با افراد غیر سیگاری | 9 |
بررسی میزان آنتی بادی بر علیه سلول های Neuromyelitis Optica در بیماران مبتلا به MS | 10 |
بررسی میزان اینترلوکین 17 (IL-17) در بیماران مبتلا به آلرژی تنفسی | 11 |
بررسی میزان leptinو Zinc در بیماران مبتلا به MS | 12 |
بررسی میزان IgM، CH50، هماتوکریت و هموگلوبین و پروفایل آنزیم های کبدی در نمونه ماهی | 13 |
بررسی میزان کراتینین ادرار، میکروآلبومین در بیماران دارای نارسایی کلیوی | 14 |
بررسی پروفایل قند، چربی، آنزیم های کبدی و فاکتورهای التهابی در افراد مبتلا به چاقی مفرط | 15 |
بررسی میزان IL-6، TNFα، Total anti-oxidant، انسولین و Hs CRP در افراد مبتلا به کبد چرب | 16 |
بررسی اثر تمرینات ورزشی بر سطح برخی از CDمارکر ها و مقاومت به انسولین در جوانان دارای اضافه وزن | 17 |
بررسی سطح استئوکلسین (Osteocalcin) و CTX در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 | 18 |
بررسی سطح اجزا C3و C4 کمپلمان در بیماران مبتلا به آفت راجعه دهانی | 19 |
بررسی اپیدمیولوژیک ویتامین های A,E,D در کودکان گروه سنی 6-12 سال | 20 |
بررسی اپیدمیولوژیک بیماری های STD به روش PCR در زنان گروه خطر | 21 |
بررسی پروفایل قند و چربی و فاکتورهای التهابی در زنانی که تحت رژیم غذایی و دارو قرار گرفته اند | 22 |
بررسی سلول های خونی و گازهای خون شریانی در نمونه های دامی | 23 |
بررسی سطح اسید آمینه در فولیکول های گاوی و مقایسه آن با سطح اسید آمینه های موجود در خون دام | 24 |
بررسی میزان هماتوکریت و هموگلوبین در نمونه های ماهی | 25 |
بررسی پروفایل قند و چربی در نمونه های ماهی | 26 |
بررسی بافت کبدی از نظر پاتولوژیک در نمونه های موشی | 27 |
بررسی پروفایل کم خونی شامل تست های CBC، Ferritin، TIBC، Fe در نمونه های موشی | 28 |
بررسی بافت بیضه RAT از نظر پاتولوژی با مقیاس جانسون | 29 |
بررسی درصد تحرک اسپرم و حیات اسپرم در محیط HBSS | 30 |
آشنایی با سیستم BACTEC
تشخیص باکتری های پاتوژن مربوط به خون یکی از مهمترین اقدامات لازم در بخش میکروب شناسی هر آزمایشگاهی می باشد. کشت خون برای تشخیص باکتری های عامل سپسیس و باکتریمی ضروری میباشد. برای هر آزمایشگاهی لازم است که از روشی استفاده کنند که در کمترین زمان بهترین نتیجه را ایجاد کند و بنابراین باعث کاهش میزان مرگ و میر بیماران شود.
بیماری های خودایمن کبد و سیستم صفراوی
اهمیت بالینی و تشخیص آزمایشگاهی
بیماری های خودایمن کبد و سیستم صفراوی ، اختلال های التهابی مزمنی هستند که به واسطه پاسخ های کنترل نشده سیستم ایمنی تظاهر می یابند و معمولاً با حضور اتوآنتی بادی های اختصاصی مشخص می شوند. مهمترین این اختلال ها، هپاتیت خودایمن و سروز صفراوی اولیه هستند.
بیماری مونونوکلئوز عفونی، تستهای تشخیصی و مراحل عفونت زایی آن
ویروس اپشتن بار ( EBV)،از خانواده ویروس هرپس انسانی بوده و یکی از عوامل ایجاد بیماری مونونوکلئوز عفونی است. همچنین به آن، بیماری بوسه (kissing disease) نیز گفته میشود. یکی از راههای انتقال آن بوسیدن و رابطه جنسی است و از طریق تنفس و غذای آلوده، ناخن گیر مشترک، ظرف غذای مشترک، حتی مجاورت مسواک خیس با مسواک بقیه اعضاء محل زندگی مشترک و… نیز منتقل میشود. مونونوکلئوز عفونی یک بیماری عفونی ویروسی است که دستگاه تنفس ، کبد و دستگاه لنفاوی را درگیر می سازد. شیوع این بیماری بیشتر در نوجوانان و بزرگسالان جوان (سن ۴۰-۱۲ سال ) است.